Упис у први разред ИНФО
Упис дјеце у први разред обавља се у априлу и мају текуће године.
ОПШИРНИЈЕ

Историјат школе

ОШ „Меша Селимовић“ налази се на магистралном путу Бијељина – Зворник, у
насељу Јања.

Школство у Јањи има дугу традицију. Према непотврђеним подацима зачеци развоја школства у Јањи датирају још између 1835. и 1843. године.

Од најстаријих писаних докумената школа посједује разредницу (разредну књигу) и семестрални исказ ( матичну књигу) чак из 1884/85. године.

Године 1843. у центру Јање, на „Лазића плацу“, на простору гдје се данас налазе стамбене зграде, била је адаптирана једна старија грађевина за школску зграду, која се задржала до 1867. године када је изграђена нова школска зграда и школа добија назив „ Народна основна школа“.

Настава у овој школској згради извођена је све до 1894. године када Аустроугарска гради другу школу са четири учионице у којој се настава изводила до 1983. године. Зграда је због дотрајалости срушена у новембру 2000. године.

Све до 1950. године Јања је имала четвороразредну основну школу. Исте године ова школа је послије мање доградње прерасла у осмогодишњу школу са посебним називом „ Алија Алијагић“.

Године 1953. на локацији 500 метара ниже саграђена је нова школска зграда, тако да се настава одвија у оба школска објекта.
Рјешењем СО- е Бијељина 1962. године школа добија нови посебан назив: ОШ „ Браћа Лазић“ Јања.

Школа је добила овај назив у знак сјећања на погинуле бивше ученике школе, браћу: Момира, Косту, Војина и Мирка Лазића који су погинули у НОБ- у борећи се за ослобођење домовине.

Пошто централна школа у Јањи обухвата широко школско подручје и има велики број ученика, 1972. године саграђена је нова школска зграда на мјесту ове школе и модерна
фискултурна сала, велики спортски терени као и пространо школско двориште.

У школи је смјештена библиотека, а од 1999. године и медијатека.

Одлуком СО – е Бијељина од 14. 4. 1992. године школа мијења назив у ОШ „Меша Селимовић“ Јања.

Пред рат 1991/92. године школа је имала 63 одјељења са 1700 ученика; По завшетку рата 1996/97. године тај број се смањио на 58 одјељења са 1602 ученика, а ове 2020/21.
школске године тај број је пао на само 47 одјељења са 874 ученика.

Од школске 1999/ 2000. године у једном дијелу просторија ове школе почела је да ради Средња стручна школа у Јањи.

ЈУ ОШ „ Меша Селимовић“Јања има у свом саставу пет подручних одјељења: Ново Насеље Јања, Ченгић, Модран, Глоговац и Чардачине, у којима наставу похађају ученици од 1. до 5. разреда. Од 2018/2019. године школа има електронски дневник и пет електронских учионица. Опремање и обуку за рад вршила је фирма Ланако у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом.

ОШ „Меша Селимовић „ је током свог постојања имала више успјешних пројеката и остварила добру сарадњу са другим школама како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ. Школа редовно узима учешће у спортским и културним дешавањима, има одличну сарадњу са локалном управом, Народном библиотеком „Филип Вишњић“, Центром за културу, Центром за социјални рад Бијељина, Домом здравља Јања, као и другим установама на нашој регији.

Визија школе: „Сигурност ученика и квалитетан, иновативно утемељен, васпитно – образовни процес.“